Министър Желязков: До 2023 ще асоциираме жп линията Пловдив – Бургас с понятието европейски железници

Модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас ни отправя към предизвикателствата на новия дигитален свят, там където човешките грешки ще бъдат сведени до нула и удоволствието от пътуването ще бъде основна цел, а не само скоростта на пътуването. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването днес в Белозем на  железопътен участък Скутаре-Оризово. Той е част от проекта „Пловдив – Бургас“.

„Сигнализацията, безпрепятственото преминаване на конфликтни кръстовища, телекомуникациите и всички елементи, които съпътстват модерните железници, са вече факт и ги наблюдаваме в действие. Жп линията Пловдив – Бургас до 2023 година трябва да е онзи път, който асоциираме с понятието европейски железници“, каза още министърът.

По думите му участъкът, който се открива днес, е изключително важен за разгръщането на може би най-важната железопътна мрежа между границата със Сърбия и Черно море. Той добави, че този ангажимент, както и развитието на връзките Карнобат – Синдел, Русе – Каспичан, Варна – Русе и т.н., са гаранция за използването на железниците като най-модерния транспорт за превоз на пътници и товари. Росен Желязков бе категоричен, че това не е само българска, а общоевропейска политика, особено в контекста на Зелената сделка и трансформацията от аналоговия към дигиталния свят.

Рехабилитираният железопътен участък Скутаре-Оризово е част от проект Пловдив-Бургас-фаза 2. Той е с дължина 26 км. Стойност на договора за строителство е 69 848 308, 66 лева без ДДС.