В Бургас посвещават литературна вечер на Йордан Йовков

140 години от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков ще бъдат отбелязани в Бургас.
На 9 ноември /понеделник/ в Дома на писателя д-р Добрина Топалова ще направи своя прочит на Йовков: „Мъдрецът, хуманистът, митотворецът“
С актьорски изпълнения в литературната вечер ще се включи режисьорът Румен Велев. Началото е 18 часа. Маските са задължителни.

Йордан Йовков – един от най-обичаните български писатели е роден в село Жеравна на 9 ноември 1880 г. Трайното си присъствие в националния духовен и литературен живот Йовков печели със сборниците „Последна радост“„Старопланински легенди“ (1927), „Вечери в Антимовския хан“ (1928), „Женско сърце“„Ако можеха да говорят“ (1936) и романа „Чифликът край границата“, както и незавършения роман „Приключенията на Гороломов“, драмите „Албена“„Боряна“„Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“. Сборниците „Старопланински легенди“„Вечери в Антимовския хан“. Майстор на късия разказ, така наричат големия български писател Йордан Йовков, като 70 негови книги са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби – на над 37.

На сайта www.bulgarianhistory.org четем:

„С творчеството си Йордан Йовков изгражда свят на доброто и истинското. В разказите си той тръгва от сивата действителност и постепенно я превръща в легендарна, автентична реалност, прави я интригуваща и светла, пренася ни в друг, по-красив, по-хармоничен свят.

Несъмнено тези разкази оставят у читателя вечни уроци по житейска мъдрост, които пораждат дълбоки и тревожни размисли за онзи човек, изправен пред сложни душевни перипетии, чието преодоляване води до достигането на щастие и съвършенство в иначе жестокия свят. Хуманизмът и битката за надмощие над злото и грозното в живота, търсенето на красотата, дори на фона на ужасяващата война, са емблематични за изкуството на Йордан Йовков.“

Достатъчно, за да бъде словото му неподвластно на времето. И да поискаме да се докоснем още веднъж до него. Тази вечер, 18 часа, Дом на писателя-Бургас.