Архангеловден – професионален празник на българската полиция

На 8 ноември българската полиция чества своя професионален празник. Вече 22 години на този ден по традиция се отдава признание за труда на  хората, чието призвание е да бъдат гарант за  сигурността и спокойствието на българските граждани. По повод празника служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков награди  62-ма бургаски полицаи.

Двама от наградените са от сектор „Специализирани полицейски сили” към ОДМВР – Бургас. Те са отличени с почетен знак III степен, а останалите 60 са служители, командировани по границата.

Със заповед на Главния секретар на МВР – главен комисар Петър Тодоров са отличени 8 служители, а директорът на ОДМВР – Бургас  старши комисар Калоян Калоянов награди 89 служители, девет от които с парични награди.

За разкриването на убийствата на Юмер Мехмедов и Теодора Бахлова с почетен знак е удостоен един служител от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас, а с писмена похвала и парична награда са отличени 30 служители от отдел „Криминална полиция”, отдел „Разследване” и Базовата научно-техническа лаборатория / БНТЛ/, работили по случаите.

С обявяване на благодарност Министъра на вътрешните работи отличи зам.-директора на ОДМВР – Бургас комисар Емил Павлов, а с индивидуално отличие – оръжие е награден директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.   

Честит празник!

Малко история:

  • Честването на Архангеловден като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод.

След 1944 г. отбелязването на празника е прекратено. То е възстановено през 1994 г. по предложение на Националния полицейски синдикат, а с Решение на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за професионален празник на служителите от Национална служба „Полиция“ на МВР.

  • На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник се нарича от народа Архангеловден. Църквата е определила този ден в чест на Светите ангели и най-вече на Св. Архангел Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Името на Св. Архангел Михаил означава: „Кой е като Бога“. Денят на Св. Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на доброто, на светлината и на справедливостта.