Слави Томов, Марин Маринов и поетичното семейство Елка и Матей Ебори са лауреатите на бургаските литературни награди за 2021 година

Най-добрите бургаски автори и произведения бяха отличени на тържествена церемония в Културен дом НХК

В края на годината по вече утвърдена традиция Община Бургас отличава най-стойностните автори и произведения в литературата. Това става на база на оценката от авторитетни национални критици.

„Литературните награди са знакови за града. Това е една добра традиция. Тази година са издадени над 20 произведения, голяма част от тях финансирани от Община Бургас. Ние ще  подпомагаме бургаските автори, за да продължава градът ни да е център на книжовността и развитието“. Това каза в приветствието си кметът Димитър Николов по време на церемонията. 

„Пегас“ бе присъден на поетичното семейство Елка и Матей Ебори, което тази година издаде съвместната стихосбирка „Ти“.  „Любовта е най-големият стимул за живот и творчество“, сподели поетесата, след като наградата й бе връчена от кмета. Това е втори плакет „Пегас“ за Елка, която е част от екипа на http://www.nabrega.bg/.

С поетичната награда на името на големия Христо Фотев тази година бе удостоен младият автор Марин Маринов – за втората си книга „Осем такта тишина”.

„Всичко, което се прави в Община Бургас е пример“ , каза поетът и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който връчи наградата.

Наградата за художествена проза на името на Петко Росен отиде при журналиста Слави Томов – за романа „Докери. Врати към лятото“. Плакетът връчи зам. кметът по „Култура, туризъм и спорт“ Диана Саватева. Тя подчерта отново казаното по-рано от Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност – че литературните прегледи и годишните награди имат 32-годишна история и много малко общини имат хъса да поддържат такава традиция.