Войната в Украйна проваля ли летния сезон у нас?

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, коментира, че България няма да бъде засегната съществено от препоръката на Руската федерална агенция по туризма (Ростуризъм) към туристическите агенции да разгледат възможността за замяна на България с други направления. Според него преди 2014 г. над половин милион руски граждани годишно са почивали в България. След анексирането на Крим техният брой пада на 150 000 – 160 000, а през пандемичната 2020 г. посещения на руски туристи у нас годишно са около 50 000. Което за него е санитарният минимум по отношение на българската туристическа индустрия.

Препоръката на Ростуризъм за замяна на България с алтернативни направления или промяна на графика за пътуването, е свързана със заетата позиция от страната ни по отношение руската агресия в Украйна и затварянето на българското въздушно пространство за руски авиопревозвачи, съответното и реципрочното обявяване на руското въздушно пространство за затворено за български авиопревозвачи.

Безспорно е обаче, че сегашната критична ситуация ще удари туристическия бизнес в България в момент, в който се очакваше да има „съживяване“ след пандемията. По думите на Драганов по-драматично ще е намалението на туристи от Дания, Нидерландия, Норвегия, чиито посещения рязко се свиха след 2015 година. Заявките на туристи от Румъния и съседните ни страни това лято се очаква да се запазят на досегашните си равнища. Очаква се и възстановяване на чартърните полети от Германия, Великобритания, Полша и Чехия на база увеличаване на ранните записвания към момента.

Драганов обаче допуска, че руските граждани у нас през тази година ще идват през Истанбул, Дубай, Белград, Скопие или други дестинации, и то главно хора, които имат имоти или икономически интереси с България.

 

Снимка: nova.bg