Две украинчета – на училище в Бургас

Две украински деца, избягали от войната, започнаха училище в Бургас. Саша е в IV клас, а Коля е второкласник в ОУ „Христо Ботев” в квартал „Сарафово”. Те успяват да избягат от бомбардировките в Киев заедно с баща си Антон Шаповалов, офицер от армията на Украйна.

След като децата вече са започнали училище и се очаква в Бургас да пристигне майка им, Шаповалов ще се върне в Украйна, за да воюва за свободата на родината си. Саша и Коля се чувстват добре в България, намерили са приятели в новото училище и вече се усмихват.

 „Старая се да не им разказвам какво се случва в момента в Украйна. Те са малки, но разбират, че в Украйна има война. Видяха снимките какво е останало от нашия дом в резултат на терористическите действия на руската войска. Но тук всичко е наред. Добре ги приеха в училище”, споделя бащата Антон.

 Според заместник-директора на училището Димитра Колева децата са спокойни и се чувстват добре. „Ще се определи нивото на компетентност на децата по българските учебни предмети. Те ще получат допълнително и по 90 часа уроци по български език”, обясни Колева.

От Регионалното управление по образованието в Бургас обясниха, че Саша и Коля са приети така бързо в българско училище, тъй като са с двойно гражданство. Много от бежанците обаче не са се регистрирали и затова не могат да запишат децата си на училище. Интерес има, но до този момент само 8 семейства, които очакват да получат статут на бежанци, са подали заявления.