НАП отчете миналата година

Близо 240 милиона лева просрочени задължения събраха публичните изпълнители на териториалната дирекция на НАП в Бургас през изминалата година. Това е с над 24 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г. От приходното ведомство отчитат ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари.

От НАП Бургас съобщават още за общо подобрение на събираемостта. Почти 90 процента от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината. По-високата събираемост се дължи на активната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП – Бургас, включително и ранното уведомяване на задължените лица, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове.

Териториалната дирекция напомня за непогасени задължения чрез изпращането на електронни писма, в телефонни разговори или в лични срещи с публични изпълнители на НАП. По този начин се стимулира доброволното погасяване на просрочени публични задължения и се обсъждат възможностите за обезпечаване и плащане на дълговете при финансови затруднения. Статистиката сочи, че максимум в тримесечен срок, след като получат електронно уведомително съобщение или е проведен телефонен разговор, над 45% от хората и фирмите погасяват изцяло задълженията си, а общият размер на дълга им намалява с 68%.

Териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева благодари на гражданите и фирмите, които навреме са заплатили своите данъци и осигуровки, и апелира към тези, които изпитват финансови затруднения, да бъдат активни и да търсят НАП веднага при възникване на просрочени задължения. „Винаги се намира решение, прилагаме крайните мерки на принудително събиране само когато нямаме друг вариант, в основата на действията ни стои партньорският подход“, коментира Кънчева.