Старитe мебели – с нов живот

Заключителна пресконференция по проект „Прилагане на модел за управление на едрогабаритни отпадъци от бита на територията на община Бургас“ се проведе днес, 9 март 2022 г.  в кабинета на Весна Балтина – замесктник-кмет с ресор „Стратегическо развитие, екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“. Предвидените дейност по проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г., са били осъществени в рамките на 18 месеца – от 09.09.2020 г. до 09.03.2022 г.

В резултат е било предотвратено изхвърлянето на над 640 тона едрогабаритни отпадъци. Това са мебели от домакинствата, които са събрани, рециклирани и подготвени за повторна употреба в работилницата, оборудвана по проекта. Реновираните мебели са изложени в своеобразен шоурум в ж.к. „Изгрев“, между бл. 34 и 35.

В рамките на проекта е бил разработен интернет портал – пътеводител за разделно събиране на отпадъците, който е достъпен на адрес: https://www.greencity.bg/. Посредством сайта могат да бъдат правени заявки за извозване на стари мебели от дома на заявителя. Били са обхванати над 50 домакинства, пряко ангажирани в дейностите по проекта, както и студенти, ученици и художници, които са участвали в организираната творческа работилница.

Целта на община Бургас е да се намали количеството на употребявани мебели, които се превръщат в отпадък, като им се осигури ремонт и им се даде възможност за втори живот.

 

Снимка: www.burgas.bg