Членството на Украйна в ЕС – въпрос на години

Европейският съюз започна разглеждането на заявлението на Украйна за приемане в общността. В понеделник, 7 март 2022 г., посланиците на страните-членки се споразумяха в Брюксел, че Европейската комисия трябва да се произнесе по въпроса за предоставяне на Украйна на статут на държава-кандидат, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Заедно с това ЕК ще разгледа и молбите на Молдова и Грузия за присъединяване към общността. Предаването на заявленията на трите страни на ЕК е първата стъпка към започване на официални преговори за приемането им към ЕС.

Това решение е във връзка с призива на украинския президент Зеленский за скорошно приемане на страната в съюза. Договорите на ЕС обаче не предвиждат „специална процедура” в процеса на разширяване. Северна Македония и Албания чакат повече от 10 години, за да започнат преговорите за членство.

По стандартната процедура оценката на Европейската комисия отнема между година и година и половина, но Украйна поиска ускорена процедура. Така обсъждането на заявката на Киев може да бъде включено в дневния ред на двудневната срещу на ЕС, която започва в този четвъртък във Версай.

Само два дни преди това обаче Урсула фон дер Лайен заяви, че не вижда в обозримо бъдеще реалната възможност Украйна да стане член на Европейския съюз. Запитана за най-ранната според нея дата за присъединяване, тя отговори: „Това трудно може да се каже… Трябва да се извършат необходимите реформи.”

За това свидетелства и изявлението на Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи на ЕС: „Членството на Украйна в ЕС е за по-късно, това е въпрос на години. Украйна няма друг избор освен да премине по същия път, по който преминават държавите от Западните Балкани.”

След като ЕС подкрепи само на думи Украйна след агресията на Русия, това е вторият сигнал, че проблемите в тази страна са големи и става вече съвсем ясно, че подкрепата за реално членство в ЕС за Украйна засега е по-скоро символична.

Политическият диалог между ЕС и Украйна започва през 1994 г., когато е подписано Споразумение за партньорство и сътрудничество. Този документ се фокусира върху икономически и социални проблеми, както и върху необходимостта от оптимизиране на публичната администрация и гарантиране на свободата на медиите и гражданските права. Рамката, определена за политическите дискусии, е скромна – годишни срещи между ЕС и ръководството на Украйна и някои консултации на ниво министерства.

Споразумението влиза в сила през 1998 г. и изтича през 2008 г. Първата среща на върха между ЕС и Украйна се състояла през септември 1997 г. в Киев. По време на втората среща на върха през октомври 1998 г. във Виена отношенията между Украйна и ЕС са определени като едно „стратегическо и уникално партньорство“ и Украйна първа заявява своето желание да получи статут на асоцииран член на ЕС.

Нито една от срещите на най-високо ниво обаче не води до съществени промени в резервирания подход от страна на ЕС. Лидерите се фокусират предимно върху промените в посткомунистическата икономика и състоянието на човешките права, както и върху въпроси, свързани с атомната електроцентрала в Чернобил.

Но плановете на Украйна са амбициозни – през същата година украинският президент Кучма заявява, че Украйна иска да подпише споразумение за присъединяване с ЕС до 2003 – 2004 г. и че неговата страна ще покрие всички изисквания на съюза за членство до 2007 – 2011 г.

През март 2007 г. ЕС и Украйна започват преговори за ново, „по-широко споразумение“, с предлагане на законова рамка за по-тясно икономическо сътрудничество и по-добър политически диалог. Постига се съгласие Украйна и ЕС да започнат паралелни преговори, разглеждайки възможностите за установяване на свободна търговска зона. По-късно е обявено, че този въпрос ще бъде включен в проекта за споразумение като отделна глава.

През 2012 г. ЕС инициира преговори за свободна търговия и политическо присъединяване на Украйна, но лидерите на ЕС са на мнение, че резултатите, постигнати в рамките на тези преговори, не са обнадеждаващи, докато Украйна не реши въпросите, свързани с „очевидното израждане на демокрацията и върховенството на закона“, включително с присъдите над Юлия Тимошенко и Юрий Люценко през 2011 и 2012 година.

Дотогава Украйна е изправена пред избора ЕС или Русия. Перипетиите са от икономически, социален и търговски аспект, но най-вече това е изборът, който ще начертае пътя на страната за десетилетия напред. Според много критици между двата варианта няма съществена разлика, но това не е най-важното. Истинската трудност са последиците от избора, а именно сътрудничество, което Украйна би загубила.

Плюсовете за ЕС надделяват и Украйна взима своя труден избор и официално подписва споразумението си за асоцииране с ЕС. Оттук нататък Украйна чертае за себе си нов път като бъдеща страна-членка на ЕС. Споразумението е ратифицирано от Европейския парламент на 16 септември 2014 г. и започва да действа от 1 ноември 2014 г.

Снимка: news.bg