Община Бургас стартира занимания във вода за бебета и малки деца в басейн „Флора“

Община Бургас стартира занимания във вода за бебета от 2 месеца и малки деца до 3-годишна възраст, съобщи кметът Димитър Николов. Занятията се провеждат в детския открит басейн „Флора“ в Морската градина от лицензирания и професионален международен инструктор по ранно плуване Жана Пономаренко, в партньорство със Спортен клуб по плуване „Здраве – 09“.

Водните занимания ще се провеждат два пъти седмично – всеки вторник и четвъртък в две групи, като продължителността на един урок е 30 мин. Първата група ще бъде за най-малките „плувци“ от 11.00 до 11.30 часа, а втората ще започва веднага след нея от 11.30 до 12.00 часа и ще бъде за по-големите деца. За целта е закупено необходимото оборудване за нормалното протичане на занятията.

В заниманията могат да участват и родители, тъй като това ще помогне много за увереността и спокойствието на детето във водата и по-бързото му научаване да плува само, тъй като всички експерти по ранно плуване са категорични, че най-добрите учители са мама и татко.

Басейнът „Флора“, в който ще се провеждат водните упражнения, е вписан в Регистъра на обектите с обществено предназначение, които са под контрола на Регионалната здравна инспекция, а за обеззаразяването на водата се използват биоцидни препарати, разрешени от Министерството на здравеопазването.

За спокойствието на родителите е желателно предварително да се извърши консултация с лекар педиатър, който да прецени наличието или липсата на здравен риск за бебето, както начина и продължителността на ползване на басейна.

Уроците по плуване за бебета, не само са отлична профилактика на настинки, сколиоза, прегърбване, нарушения на позата и мускулна дистония, но помагат на новородените за по-бързото и доброто им физическо, физиологично и психологическо развитие.

Ранното плуване и водните тренировки в басейна влияят положително на всички органи и системи в тялото на детето, като допринасят за тяхното развитие – дихателна система, кръвообръщение, опорно-двигателен апарат, централна нервна система. Освен всичко това, се повишава мускулният тонус, издръжливостта, координацията, добрият сън и увереността на детето.

Заниманията във водна среда ще бъдат с цена: 15 лв. такса за обучение (СК „Здраве“ -09) и 2 лв. вход за басейн Флора (заплаща се на рецепция).

Записвания се извършват във вайбър групата: „Вода Деца – Бургас” или в инстаграм на: waterbaby_janna_burgas.

Повече информация за новата инициатива може да откриете в официалния сайт на Община Бургас: www.burgas.bg в раздел „Здравеопазване и социални дейности“ – „Социални дейности“ – „Плуване за бебета“ или на този линк: https://www.burgas.bg/bg/pluvane-za-bebeta