Правителството реши: Разкриват филиал на Спешна помощ в Приморско

Министерският съвет взе официално решение за разкриване на филиал на Спешна помощ в Приморско. Това става възможно чрез специално правителствено постановление. В него е предвидено Приморско да разполага със Спешна помощ, която ще бъде към ЦСМП-Бургас. От Министерския съвет подчертаха, че по този начин ще се отговори на потребностите от осигуряване на неотложна медицинска грижа в района.

Идеята за създаване на филиал на Спешна помощ в Приморско е на местната власт. През март кметът Димитър Германов обясни, че служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е доразвил проекта и сега вече се предвижда да бъде изграден и медицински център. Впоследствие областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова е изискала да бъдат осигурени средства. Направен е бил необходимият анализ и финансирането е било предвидено, съобщи още Димитър Германов.

От Министерството на здравеопазването от своя страна обясниха, че целта на разкриването на филиала на Спешна помощ в Приморско е да се подобри достъпа до квалифицирана и своевременна медицинска грижа, особено по време на активния туристически сезон. Именно тогава броят на посетителите на курортите ни по Черноморието се увеличава многократно.

Здравното ведомство и Министерството на туризма в много кратки срокове се е наложило да създадат необходимата организация, така че на територията на Приморско да работи това лято филиал на ЦСМП-Бургас. За да бъде максимално скъсено времето за пристигане на медиците до пациентите, в морския ни курорт ще има два екипа. Единият от тях ще бъде мобилен, а другият – стационарен. По този начин ще бъде осигурена денонощна спешна медицинска помощ в Приморско.