Капитан Радослав Василев: За мен е чест и привилегия да пилотирам един от най-модерните самолети в света – Airbus A220-300

За мен летенето е сбъдната мечта. Развитието в авиацията е свързано с постоянство и дисциплина. Това каза в интервю за БТА капитан Радослав Василев, пилот на Airbus А220 в авиокомпания „България Еър“.

Започнал да лети още преди 20 години, капитанът разказа, че още помни тръпката от първия си самостоятелен полет, извършен с малък самолет ZLIN 143 от летището в Горна Оряховица.

„Пандемията нанесе огромен удар върху авиацията. Като национален превозвач ние не спряхме да летим. Аз бях от малкото пилоти, които продължавахме да работим. Имаше гледки, които се запечатват в съзнанието. На огромно летище, каквото е в Амстердам, с шест писти, ни разрешаваха визуални заходи. Нещо, което в нормална ситуация е почти невъзможно. Възстановяването е бавно и трудно, но авиацията в момента отново се намира във възход. Тя е един от най-технологичните отрасли, който много бързо наваксва всичко пропуснато. В момента сме в ситуацията на бързо развитие.“ сподели пилота пред БТА.

За управлението на новия Airbus A220-300 капитан Радослав Василев казва, че самолетът е изключително модерен и съвременен, а всяка една от системите му е усъвършенствана. За опитния пилот на националния превозвач е удоволствие и чест да лети на него.

Повече за това как протича един работен ден в пилотската кабина на най-новия и комфортен самолет на „България Еър“ може да прочетете в пълния текст на интервюто, публикувано в сайта на Българската телеграфна агенция ТУК.