Първият протонен център на Балканите да бъде изграден в Бургас, прие местният парламент

За над 14 000 пациенти на Комплексния онкологичен център в града това ще е още една възможност за лечение

Първият протонен център на Балканите да бъде изграден в Бургас. Това предлагат  общинските съветници в града  и  подкрепат предложението си с декларация.

Протонната терапия е насочена към лечение на онкологични заболявания. Това е най-новият вид лъчетерапия, при който вместо рентгенови лъчи се използва външен лъч с протони за стопяване на тумори. Предимството й е, че може да облъчва тумори, до които лъчетерапевтичните ускорители не стигат, като се щадят здравите съседните тъкани. При деца тази терапия е от огромно значение, защото позволява използването на по-ниски дози радиация

В Бургас се намира един от най-успешно развиващите се комплексни онкологични центрове в страната, оборудван с най-съвременна медицинска апаратура. Потокът от пациенти тук през миналата година се е увеличил с около 10% – до около 14 500 души. Според проф. Христо Бозов, управител на Центъра, това се дължи не само на нарастване на заболеваемостта, а и на това, че лечебното заведение е търсено и предпочитано от пациенти от цялата страна заради съвременната медицинска апаратура и заради специалистите, които са с голям опит в областта на хирургията, гинекологията, урологията, гастроентерологията, образната диагностика, а напоследък и на полярната медицина. За пациентите на Комплексния онкологичен център – Бургас възможността, при необходимост, на място да получат лечение с най-съвременната високотехнологична апаратура  – протонна терапия, ще е улеснение и предимство.

В България годишно около 600 пациенти имат нужда от протонна терапия, но такава няма никъде на Балканския полуостров. Затова се очаква Протонният център в Бургас да покрива и лечението на пациенти от съседни страни. Лечението обаче е скъпо – 23 000 евро навсякъде в Европейския съюз, а в предишни години е стигало и до 70 000 евро.

Предложението в града да бъде построен първият Протонен център на Балканите, направено от кмета на Бургас Димитър Николов, бе прието от местния парламент с пълно единодушие от 47 гласа.

Проектът за Национален център за протонна терапия е на обща стойност от 188 милиона лева без ДДС, от които 157 млн. лв. са по Плана за възстановяване и устойчивост. В държавния бюджет за 2024 г. са заложени средства за създаване на идеен проект за центъра, но предстои четири града, които имат подходящи условия за изграждането му, да се състезават за него – София, Пловдив, Варна и Бургас.

„Искаме ние първи да заявим пълно единодушие и подкрепа от страна на структури, институции, медицински учебни заведения и общественост, разбира се, по отношение желанието тук в Бургас да се изгради този протонен център“, заяви кметът Димитър Николов, като уточни, че вече има идея къде и как да бъде изграден Националният център за протонна терапия. Проектът съответства и на програмата за демографско развитие на Общината в частта за комплексни модерни здравни грижи.

Идеята за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания на Балканите възниква преди 4 години, като за място се обсъждат София или Бургас. Сега Бургас има безусловно предимство. По тази идея тук се работи години наред.  Научен колектив, включващ специалисти от страната и чужбина и ръководен от хирурга д-р Веселин Джендов, изготви доклад с мотиви, които доказват, че именно в Бургас трябва да бъде изградено това изключително важно здравно звено. Градът е избран по редица научни, икономическо-финансови и геологични причини.

От около 25 протонни центъра в Европа само 5 са в столици. Бургас отговаря на всички изисквания за наличието на такъв център, а скъпата апаратура в него трябва да бъде подложена на минимален риск.

Реализацията на идеята в Бургас е подкрепена и от всички бургаски депутати и вече е в напреднал етап. Избрана е площадка, на която да бъде изграден центърът- отдалечено място от града, което да не пречи на гражданите и да е близо до здравни заведения. Построяването на подходяща  сграда, в която да се помести съобръжението е предизвикателство, предвид лъченията  и необходимостта от надеждно обезопасяване. И в това отношение градът има предимство – коефициентът на сигурност по отношение на земетръс тук е най-висок, което ще намали средствата за необходимите тежки бетонови и оловни облицовки. Предимство дава и проектът за бъдеща Детска болница в града, чието изграждане също предстои.

Подкрепа за изграждането на Протонен център в Бургас изразиха медици, физици, икономисти и архитекти, които предложиха и приемане на изрична декларация.