КОЦ – Бургас започва строежа на нова сграда за най-модерния ядрено-магнитен резонанс в страната

Комплексният онкологичен център /КОЦ/ – Бургас започва изграждането на нова сграда, в която ще бъде монтиран най-модерният и единствен по рода си ядрено-магнитен резонанс в страната. На 26 март 2024 г.  Общинският съвет в Бургас учреди правото на строеж. Лечебното заведение ще финансира проекта по изграждането на новата постройка със собствени средства. За доставка на  медицинската апаратура КОЦ – Бургас кандидатства по Плана  за Възстановяване и устойчивост   към Министерство на здравеопазването.

Новата сграда ще е разположена на ул. „Иван Богоров”,  непосредствено до Корпус 2 на онкологичния център. Това ще позволи да бъде изградена връзка с линейните ускорители и планиращата система, разказва д-р Петко Дочев, началник на отделението по лъчелечение в КОЦ-Бургас. Бургаската онкология ще разполага с единствения в страната ядрено-магнитен резонанс, с който освен извършването на диагностични изследвания, ще може и да се планира лъчелечението с много по-голяма точност и прецизност. Има локализации, каквито са туморите в главата, в устната кухина, в корема – черен дроб, слезка, бъбреци, панкреас, гинекологичните тумори, на пикучния мехур и особено на простатата, който е бич сред мъжете, които изискват очертаване на туморните образования до милиметър, обяснява д-р Дочев. С помощта на новия ядрено-магнитен резонанс образите ще са много по-ясни и диференцирани, туморната формация ще е ясно очертана и лъчелечението ще може да бъде извършено съвсем точно, околните здрави тъкани ще бъдат пощадени.  Това е от особено значение при радиохирургията, която изисква точно позициониране на пациента, прецизно планиране от страна на лекаря и физика, за да може операцията да бъде извършена с абсолютна точност и йонизиращите лъчи да попаднат единствено в туморната формация. Очаква се по Плана за Възстановяване и устойчивост да бъде получена и система за верификация, която ще позволи на лекарите по време на лъчелечението в реално време да бъде извършена корекция на позицията с точност до части от милиметъра.

На снимката: д-р Петко Дочев, началник на отделението по лъчелечение в КОЦ-Бургас показва мястото, където ще бъде построена сградата за новия ядрено-магнитен резонанс